Kıymetli Ziyâretçilerimiz,

Gülberenk Değerler Eğitimi Derneği’nin hazırladığı, Cuma Buluşmaları kapsamında gerçekleşen Satırdan Sadıra Dersler, tefekkürle devâm ediyor.

Perşembe’yi Cumâ’ya bağlayan bu hayırlı gecede bir duâ ile başladık dersimize: “Rabb’imiz! Berâberliğimizi arş-ı âlâya yükselen hayırlardan eyle!” Âmiiin!

“Gülberenk Köyü” kurma heyecânımız ve hayâlimiz, bizi güzel bir tefekküre daha götürdü. Katılımcılarımıza “En son neyi hayâl ettiniz?” diye sorduk. Kimileri istikrarlı olmayı, kimileri hac ve umre yapmayı hayâl etmişti. Bâzıları Kudüs’e gitmenin, bâzıları anne olmanın, bâzıları da Gülberenk Köyü’nde bizimle birlikte olmanın hayâlini kurmuştu. Peygamber Efendimiz sâllallâhu aleyhi ve sellem ile cennette sohbet etmeyi, ölümü , ördüğü battaniyelerde sâlih ve sâliha çocukların yetiştiğini ve hâfız olduğunu hayâl edenler de vardı.

Hayâl… Hayy… Bu iki kelimeyi düşündük. Hayâl etmek, bir nevî duâ, ümit ve niyet etmektir, dedik. Üç kıymetli enerji kaynağı… Yapmaya niyetlendiğimiz ve başladığımız bir işin sonuna ulaşamasak bile, yarım kalacak olsa bile, bize düşen, gereğini yapmaktı. Niyet ederek harekete geçmeli ve ümitle duâ etmeliydik. Netîce, bizim mes’ûliyetimiz değildi. Biz gayrete memûr idik. Harekete geçmek için hayâl etmenin önemini tefekkür ettik. Çünkü hayâl; duâ, ümit ve niyet idi.

Hayâl ettiğimiz her şeyin bizi çevrelediğini, bizim yörüngemizde olduğunu fark ettik. Mühim olan, bu yörüngede “Hayy!” diyerek dönmekti. Hayy… Hayy… Hayy… Allah’ın isimlerinden bir isim. Sâhi! Hayy ne demekti? Hayy: Dâimâ diri, her şeyi bilen ve her şeye gücü yeten. Bunu hissede hissede, duâ ede ede… Umut ede ede… Niyet ede ede dönmekti bize düşen. Allah, hayâl ettiklerimizi bizim için yaratmaya kâdir olan idi. Duâ etmemizi, ümidimizi kesmememizi, niyetlenmemizi bizden, Allah istiyordu. Öyle ki hayâl etmenin hedefe yürütecek bir kuvvet olduğunu hücrelerimizde hissettik. Hayâl: Ümît etmek, duâ etmek, niyet etmek, hedef belirlemek, hareket etmek, kuvvetlenmekti.

Bununla birlikte hayâllerimizde bile çirkin bir işin bulunmaması gerektiğini fark ettik. Hayâ ile ve hayırla hayâl etmeliyiz, dedik. Hayâlimizde, Gülberenk Köyü için bir zeytinlik aldık. Zeytinleri topladık, bidonlara doldurduk… Sonra, Kur’ân hizmeti veren müesseselerimize götürdük. Talebeler yesin diye… Yalnızca hayâl ederek niyet aldık. Bu niyetin âhirette karşımıza çıkacağını bildiren bir dînimiz olduğu için şükrettik. Rabb’imizin, niyetlerimize dahî kıymet verdiğini tefekkür ettik. Duâ edin, icâbet edeyim, buyurduğunu hatırladık.

Sonra, “Hayâl ettim; fakat olmadı.” demenin doğru olmadığını konuştuk. Allah’ın lûtfunun zamanla sınırlı olmadığını, O’nun bize, bizim akıl bile edemediğimiz zamanlarda ikramda bulunduğunu düşündük. Biz hayâ ile Hayy için hayâl etmeliydik.

Ve Rabb’imizin sonsuz kudretine îmân ederek şöyle duâ ettik: “Ancak âhiretin tarlası olarak görebilirsek işimize yarayacak olan dünyâ nimetlerini, rızân yolunda akıllıca kullanmayı, hayâllerimizi de aynı uğurda seferber edebilmeyi nasîp eyle Yâ Rabbî!” Berâberce Allâh’a kavuşmayı, şu dünyâyı Allâh’a kavuşmak için sebep kılmayı, iyi ekmeyi, iyi biçmeyi, hayâl ede ede daha iyisini keşfetmeyi istedik. Allah azze ve celle’nin, bâzen semâverde, çiçekte, kumaşta; bazen de toprakta ve insanda zuhûr eden tecellisini seyretmeye niyet ettik.

Satırlardan sadırlara bir fikri daha ulaştırmaya çalışırken, Türkiye ve çeşitli ülkelerden katılan bin sekiz yüze yakın kıymetli hanımefendi ile berâberdik.

Sizler de Cumâ Buluşmaları’na katılmak, ortak düşünmenin, ortak hayrın tadını almak isterseniz, ücretsiz kayıt ve bilgi için hemen arayabilirsiniz: 0554 530 11 08



6 Yorum

  1. Zinnure YANDI dedi ki:

    Ha bu arada… Biz seninle ölümüneeeeee ölümüneeeeeeeeee! ;)))

  2. Zinnure YANDI dedi ki:

    Hiçbir zaman hayalperest olmadım ve pembe hayaller peşinde koşmadım. Aklıbaşında hayaller kurdum hep. Bazen kurdum, bazen yıktım. Ne bileyim hayat işte… Hayâl etmenin Hayy olana giden bir yol olduğunu biliyordum fakat bir süredir durgundu sularım, tekrar harekete geçirdiniz. Eksik olmayın.

  3. Ayşe Kaya dedi ki:

    HOCAM! Her şey ALLAH’ın takdîrinde gizli, bizler hayâl edip duâ edip gayretle yürümeye devam edeceğiz, İlâhi takdîr, belki nasîp olur belki de nasîp olmaz. Kader hak!!! Fakat cüz’i irâdemizi her dâim Allah’ın rızâsında kullanmamız gerekiyor. İşte O “vakit! himmetle yardım geliyor.

  4. Sümeyye Demirel dedi ki:

    Merhaba. Cumâ Buluşması sonrası siteye eklenen haberinizi okudum. Bu eklenen haberden şunu çıkardım. Hayy ve hayâl arasında çok fark var. Hayy aynı zamanda Allah’ın bir ismi imiş. Hayâl ise bildiğimiz hayâl kurmak imiş. Hayâl ettiklerimiz bizim duâmızla Allah’ın Hayy ismiyle gerçekleşebilirmiş. Hayy derken ne düşünüyorsak Allah onu harekete geçirirmiş. Bu konuyu araştırdığınız ve bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Gülberenk’in bir şarkısında paylaşmayı anlatıyordu. Siz de paylaşarak hem sadaka olmuş hemde sevâba nâil olmuş oldunuz. Bizlere bunları öğrettiğiniz için çok teşekkür ederim.??

  5. Emine Akyasan dedi ki:

    Hayâl… Güzel dînimiz her şeyde ölçülü olmayı tavsiye ettiği gibi, hayâllerimizde de bir nizâm istiyor. Nedir o nizâm? Hayâlı hayâl. Ne kadar güzel, ne kadar temiz. Hayaller Duâdır; öyleyse hiç çirkin ve kötü şeyler hayâl edilir mi? Elbette edilmemelidir. Bunları nereden öğreniyoruz?Satırdan Sadıra Dersler’den tabii ki.
    Rabb’im bu dersin sadırlarımıza kadar gelmesinde kimlerin zerrece emeği varsa, her birinden ayrı ayrı râzı olsun. Gönlümüze nasıl huzur dolduruyorlarsa, cennette de cemâliyle onların gözünü ve gönlünü doldursun. Çokça âmin…
    Gülberenk, her sözün gönle şifâ! ⚘♥️

  6. Sevil Fırat dedi ki:

    Hayâl etmenin hayâtımızda bu kadar ehemmiyetli olduğunu, hayâl bile edemezdim herhalde.? Meğer hayâl dûa imiş, ümit imiş, niyet imiş. Hâyal edememek -Allah korusun-ümit kesmek imiş. ? Çoluk çocuk derken, dünya hayatı derken, aon zamanlarda ne kadar az hayâl ettiğimi fark ettim.? Bu kıymetli dersler bize, bizi gösteren bir ayna gibi. Rabb’imiz Hayy ismi hürmetine bizleri her dâim diri eylesin inşaallah.? Şükran.?

Yorum Yap