Kıymetli Ziyâretçilerimiz,

Gülberenk Değerler Eğitimi Derneği tarafından hazırlanan Eğitici Çocuk Programları, Telegram /Gülberenk grubunda, bütün heyecânıyla devam ediyor. Nisan ayındaki program başlığımız “Kazmada karizma” idi. Önce bir anlam veremedik; fakat sonra, programı dinledikçe, meseleyi kavradık. 🙂

Kazma, genellikle toprağı kazmak ve düzeltmek gibi işlerde kullanılan ve ahşaptan uzunca bir sapı bulunan demir araçmış. Karizma; ilgi çekici, etkileyici, hayranlık uyandırıcı ve saygın olma hâliymiş.

Kazmanın karizması, kurumuş ve taşlaşmış toprağa kıvam vermek için kararlılıkla vurmasından, işini güzelce yapan sağlam ve bakımlı bir araç olmasından gelirmiş. Toprak hem ondan çekinir hem onsuz açılamaz ve rahatlayamazmış. Çiftçi hem kazmayı tutar, hem rastgele sallayamazmış.

Anlayacağınız, karizma yalnızca bakımlı olmakla değil, aynı zamanda kararlı, sağlam, faydalı, etkili ve heybetli olmakla ilgiliymiş. Karizmanın, siyah güneş gözlüğü takmakla kazanılabileceği düşüncesi, fazla basitmiş.

Pahalı bir arabanın karizma kattığı zannı, maddeci bakmaktan ileri gelirmiş. Karizmayı yalnızca dik yürüyüşe, markalı kıyâfete ya da çok paraya bağlamak, sığlıkmış ve isâbetsizceymiş. Bu tip yaklaşımlara göre; güneş gözlüğü kaybolunca, araba kazâda yamulunca, yürüyüş bir sebeple bozulunca ya da kazanılan para azalınca, karizma kaybolup gidermiş.

Oysa karizma, bu kadar kolay elde edilen ve bu kadar kolay kaybedilen bir şey değilmiş. Hakîkî ve uzun ömürlü bir karizma, yılmaz bir emekle ve sağlam şahsiyetle elde edilirmiş. Düşündük ve karar verdik:

Bize göre, asrın zorluklarına göğüs gererek evlâdını îmanla yetiştirmeye gayret eden bir ana, karizmatiktir. Helâl rızık için çalışan, âilesi için huzur, sevinç ve güven sebebi olan bir baba, karizmatiktir. Dünyâ telâşına kapılmayarak beş vakit namazını sabırla kılan bir Müslüman, karizmatiktir. Varlığını hayra ve Hakk’a adamış olan insan, karizmatiktir.

Daha bitmedi! Sayalım: Târihini bilen, değerlerine sâhip çıkan çalışkan ve dürüst kimse, karizmatiktir. Hikmetteki inceliği hisseden kalp, imtihandaki derinliği fark eden bakış, karizmatiktir. Âhiretin tarlası olan dünyâda, alışının da satışının da âhiretlik birer eylem olduğunu bilen tüccar, karizmatiktir.  “İnsanlar ne der?”diye değil, “Rabb’im ne buyurur?” diye sorgulayarak iş yapan insan, karizmatiktir.  Müstağnî, vakûr ve hür olan, düşmana korku salan, dostlara umut saçan heybetli kimse, karizmatiktir.

Biz bu programla anladık ki maddeyle gelen karizma, şişirilmiş balon gibidir ve bir iğne batmasıyla patlayıp sönebilir. Mânâ ile gelen karizma ise asırlar boyunca yaşamaya devam edecek kadar sağlam ve kalıcı bir husûsiyettir.

En sonunda berâberce şöyle duâ ettik: Allah’ım! Bizi, râzı olup katından güzel bir heybet verdiğin, bakışlarını ve sözlerini tesirli kıldığın sevgili kulların arasına katıp nicesinin hayra ermesine sebep eyle ne olur. Âmin.

Siz de programlarımızı tâkip etmek isterseniz, Gülberenk resmî üyesi olabilir ve grubumuza gelebilirsiniz. Sevgiyle… 🙂

www.gulberenk.com

 



2 Yorum

  1. Sevil Fırat dedi ki:

    Karizma, ancak bu kadar güzel îzah edilebilirdi herhâlde. Yavrularımız bu yaşta öğreniyor karizmanın gözlük takmak olmadığını, elhamdülillah. Vâr olasın Gûlberenk!

  2. Emine AKYASAN dedi ki:

    Kazmada Karizma programı, zihinlerimize yanlış yerleşmiş olan karizmayı söküp attı, yerine gerçek mânâyı kattı. Bu programda kendimi en çok toprak gibi hissettim, kazmaya muhtaçtım; lâkin kazma da kendisini tutacak, ona kuvvet katacak bir ele muhtaç! Toprak kazmaya, kazma çiftçiye teslîm… Güzel tefekkürlere, derin duyumlara vesîle olan bir programdı. Hizmetin dâimî olsun Gülberenk! ?⚘

Yorum Yap