Kıymetli Ziyâretçilerimiz,

Gülberenk olarak, hem sahnede hem de internet ortamında gerçekleştirdiğimiz “Bir Temiz Bir Bulaşık” adlı programda, “Temiz” ve “Bulaşık” kavramları üzerinde tefekkür ettik.

Temizlik; arı, duru ve lekesiz olma hâliymiş. İhtimamla ve gereğince yapılmış olan işler için de “Temiz iş” tâbiri kullanılagelmiş. İnsan hem bedenen hem zihnen hem de kalben temiz olduğunda, huzur bulurmuş.

Bulaşık; kirli, batık ve lekeli olma hâliymiş. Yeme içmede kullanılmış ve yıkanmamış kaplara “Bulaşık” denirmiş. Kavga çıkartmaktan hoşlanan problemli insanlar için de “Bulaşık” tâbiri kullanılagelmiş.

Genel olarak; temizlik müspet bir durumu, bulaşık menfî bir durumu ifâde edermiş. Yüceler yücesi Rabb’imiz, Şems Sûresi 9. âyet-i kerîmede şöyle buyurmuş: “Nefsini maddî ve mânevî kirlerden temizleyen, kesinlikle kurtuluşa erecektir.”

Anlayacağınız, yalnızca bedeni temizlemek yetmezmiş, isanın niyetini ve nefsini de temiz tutması gerekirmiş. Fâiz parayı, haset kalbi, haram gözü, yalan dili kirletirmiş. Zâhirî arınma; temiz ve temizleyici olan maddelerle yapılırmış. Bâtınî arınma; tevbe, secde, tefekkür ve iyilikle sağlanırmış.

Abdest, hem madden hem mânen temizleyen çok önemli bir fiilmiş. Temizlenmek güzel, temiz kalmak ondan da güzelmiş. Bunun için evvelâ, helâl ve temiz olanı öğrenip tercîh etmek, sonra da kötülüğü emreden herkesten uzak durmak gerekirmiş.

Öğrendiğimiz bu kıymetli bilgilerin ardından şöyle duâ ettik: “Allâh’ım, maddî mânevî her türlü kirden sana sığınırız! Bizi râzı olduğun temizliğe ulaşmış ve o nezih hâlde karar kılmış kullarından eyle. Âmîn!”

Eğer çevrimiçi programlarımızdan istifâde etmek isterseniz, Gülberenk Değerler Eğitimi Derneği’ne üye olabilir, detaylı bilgi ve kayıt için www.gulberenk.com’daki “Üyelik ve Tüzük” menüsünü inceleyebilirsiniz. Sahne programlarımıza yer ayırtmak için de 0534 245 18 08 numaralı telefonla irtibata geçebilirsiniz. Sevgiyle…



Yorum Yap